TEAMontwikkeling.net

De kennissite voor ontwikkeling van teams in organisaties

 
  HomeTeambuildingsvormen
Theorieën
Ontwikkelingstadia
(Bruce Tuckman)
Teams en leiderschap
(Suzan Wheelan)
Teamrollen
(Meredith Belbin)
Teamontwikkeling
(Jaco Van der Schoor)
De praktijk
Voor teamleiders
Teamcompetenties
Teambuilding
Literatuur
De Boekenkast
Artikelen
TEAMontwikkeling.net
Info over deze website
Partners
Sponsoring

Tagcloud
Belbin Teamontwikkeling Tuckman Teamrollen Fase van teamontwikkeling Boeken Leiderschap Onderzoek Online vragenlijst Groepsontwikkeling Mensen in Bedrijf Groepsontwikkeling theorie Team ontwikkeling Definitie teamontwikkeling Groepsontwikkelingstheorie Senge lerende organisatie Ideale teamgrootte

Teambuildingsvormen

Inhoudsopgave
  Stimulering van teamontwikkeling door teamleiders
  Teamontwikkeling en teambuilding
  Teambuildingsvormen
  Teamcompetenties
  Geheimen van succesvolle teams

Er zijn verschillende manieren van teambuilding

  1. Simulaties
  2. Theatersport
  3. Actieve teamprogramma's
  4. Outdoor teambuilding
  5. Speciale werkvormen met muziek


Simulaties

Bij het inzetten van simulaties krijgt een team een fictieve taak maar met de nodige ingebouwde drempels uit de praktijk. Dit kan gericht zijn op specifieke uitdagingen die een team ervaart, op de teamontwikkeling of op de teamcompetentie(s).

Simulaties duren vaak een dagdeel tot een dag. Ze bestaan uit meerdere rondes die steeds worden afgesloten met een nabespreking. De trainers observeren en bieden observaties aan tijdens de nabespreking. Daarbij kunnen de trainers ook gerichte interventies inzetten, naargelang de ontwikkeling, de focus van de simulatie en behoefte van de groep.

Voorbeelden van simulaties zijn:

  • Als projectontwikkelaars een bestemmingsplan met verkoopcampagne maken voor een landgoed
  • Starship
  • Als redactie bij een uitgever een krant maken die het verhaal (bijvoorbeeld over de samenwerking of de ontwikkeling) van het team of de afdeling vertelt.

Doordat de inhoud van de taak in niets lijkt op het echte werk, heeft het team veel eerder zicht op de ineffectieve processen die plaatsvinden tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Dit gezamenlijke inzicht vormt tevens de basis van eventuele verdere programma's.

Theatersport en theatermethodieken

In een veilige omgeving worden teamleden uitgedaagd om hun wereld net even van een andere kant te bekijken. Dit wordt gedaan met theatersport methodieken. Er zijn legio technieken, gericht op het stimuleren van kennis maken, samenwerken, vertrouwen, accepteren, enzovoort. Centraal staat steeds: Fouten maken mag (zo kom je verder) en accepteer het aanbod van je teamleden. Dat vergt van het team aanpassingsvermogen en onderling vertrouwen. Hiermee ontwikkelt het team sensitiviteit, flexibiliteit, het samenwerken en creativiteit. Deze workshops zijn ook vooral leuk en (ont)spannend. Ideaal om in te zetten als een leuke teambuilding met focus op te ontwikkelen teamcompetentie(s).

Theatersport oefeningen kunnen ook worden ingepast in trainingsprogramma’s. Denk hierbij aan kennismakingsoefeningen,  energyzers en het inzetten om een teamcompetentie van een andere kant aan te vliegen. Zelf zet ik het vaak in bij trainen van 2 of drie dagen in een avondprogramma.

Theatersport is Fun, Lef, Improviseren, Luisteren, Alertheid, Kijken, Verrassend, Samenspel, Grenzen verleggen, Acteren, Lachen, Ontwapenend, Positieve energie.

Actieve teamprogramma's

Actieve teamprogramma's zijn gericht op uitdaging waarin de samenwerking wordt op de proef gesteld. Het team ontdekt op een actieve manier wat men aan elkaar heeft en hoe ze het meeste kunnen halen uit de onderlinge samenwerking. Naast de fysieke uitdaging is er vaak ook mentale uitdaging.

Voorbeelden van actieve teamprogramma's zijn:

  1. The Challenge
  2. The Expedition

Outdoor teambuilding

De bekende vorm van teambuilding. De natuur in en aan de gang met verschillende samenwerkingsoefeningen. Ondersteund door touwen, stokken, een teamtrainer en een outdoorbegeleider. Bij outdoor teambuilding is het belangrijk dat de oefeningen, de feedback en de manier van werken zijn afgestemd op de behoefte van het team. De behoefte ligt wordt bepaalt door de de fase van teamontwikkeling en door de te ontwikkelen teamcompetentie(s).

Soms geven deelnemers aan dat de outdoor oefeningen niet te vergelijken zijn met hun dagelijkse praktijk. Dit klopt en is gelijk de kracht van outdoor teambuilden. De interactie patronen zijn namelijk wel 1:1, deze neemt het team onherroepelijk mee. Bij outdoor training worden het "wat", het "wie" en het "wanneer" van de dagelijkse praktijk vervangen door de outdoor oefeningen en de omgeving. Alleen het "hoe" blijft gelijk. De patronen die in een groep aanwezig zijn worden zo mooi zichtbaar en bespreekbaar.

Speciale werkvormen met muziek

Teambuilding kan ook gewoon leuk en laagdrempelig zijn. Teams in Tune en Mensen in Bedrijf ontwikkelden de workshop 'Swingen Samenwerken' waarin inhoud en vorm hand in hand gaan. Leuk en zinvol tegelijk.

De workshop start met het in kaart brengen van de in het team aanwezige rollen en bijbehorende kwaliteiten. Op een speelse manier ontdekt u hoe u de samenwerking (verder) kunt optimaliseren. In de middag gaat u als team samen muziek maken. Een muzikale puzzel daagt u en uw team uit aanwezige rollen maximaal in te zetten. Onder deskundige procesbegeleiding gaat u op zoek naar creatieve en effectieve oplossingen.

Teams ervaren de workshop als een uniek concept met een hoog rendement.

 

Bookmark and Share Deel deze pagina met anderen
Wij ontvangen graag uw mening over deze pagina

Email adres (waarom)

Boekreviews

Bekijk alle boeken

Quick Team-Building-Activities For Busy Managers
50 Exercises That Get Results in Just 15 Minutes
   
Tools voor Teams
Dé toolbox voor succesvolle samenwerking
   
Teams van de Toekomst
Leidinggeven aan het nieuwe samenwerken
   
NEW: Leve het Verschil!
Psychologische diversiteit benutten met de teamrollen van Belbin
   
Hoera, een conflict!
Waarom teams conflicten nodig hebben
   
Pimp je Afdeling
Praktisch boek voor managers
   
Teamrollen op het werk
Meer toegepast boek van Belbin over de Teamrollen
   
Creating Effective Teams
Over leiderschap voor teamontwikkeling
   
Teamocratie
Het geheim van (waan)zinnige samenwerking
   
De Vijfde discipline
Vijf disciplines voor lerende en effectieve organisaties.
   
Teamrol en Taal
Herken teamrollen in een gesprek
   
Management teams
Eerste boek van Belbin over de Teamrollen
   
The Wisdom of Teams
Creating the High-Performance Organization
   
The Driving Force
Lessons in teamwork from Saturn and other leading companies
   
De geheimen van de groep
Psychologische process binnen groepen